Mikro ihracat olarak adlandırılan işlem, 300 kg ve 15.00€ sınırına kadar olan yurtdışı ihracatlarına verilen isimdir. Günümüzde faaliyet gösteren birçok farklı işletmeye baktığımızda, yalnızca yerel pazarlarda değil dünya pazarına açılma hedefleri olduğunu da görürüz. Gelenekselleşen ihracat yöntemlerinde gerekli olan büyük bütçeleri küçük ve orta ölçekli işletmeler karşılamayacağı için bu noktada mikro ihracat yöntemi devreye girer.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Mikro ihracat yöntemi, küçük veya orta ölçekli fark etmeksizin işletmelerin dünya pazarlarına açılmasını kolay bir hale getiren yöntemdir. Peki, mikro ihracat nasıl yapılır? İşte mikro ihracat yapmak için atılması gereken adımlar:
Ürün seçimi: İhracat yapılacak olan ürünün doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Aynı zamanda ürünlerin dünya pazarına uygunluğu da değerlendirilmelidir.
Pazaryeri seçimi: Mikro ihracat süreçlerinde pazaryeri seçimi önemli hale gelir. İşletmelerin ürünlerini dünya geneli müşterilere sunmasını sağlayan platformlara pazaryeri denilir. Amazon gibi büyük pazaryerleri mikro ihracat yapan işletmelere büyük avantajlar sağlar.
Dijital pazarlama: Dijital pazarlama süreçleri mikro ihracatın olmazsa olmaz yapı taşlarından birisi haline gelebilir. İşletmenin dünya genelinde müşteri potansiyeline ulaşması için sosyal medya ve SEO gibi çalışmalar önemlidir.
Lojistik ve nakliye: Ürünlerin ihracatında müşterilere ulaştırılma süreçleri de son derece önemlidir. Bu süreç içerisinde nakliye firmaları ile gerçekleştirilecek anlaşmalar ve ürünlerin güvenli bir şekilde ulaştırılması için yapılan çalışmalar ön plana çıkar.
Mikro İhracat yapmanın avantajı nedir?
Gümrük Müşavirliği (Gümrük Beyannamesi)’ne herhangi bir şekilde ardiye ödemesi yapmazsınız
Vekaletnameye gerek duymayacağınız için ek noter masrafınız olmaz.
Evrak işleri ile uğraşmayacağınızdan dolayı zamandan tasarruf sağlarsınız.
İhracatınız hızlı bir şekilde alıcısına ulaşır.
Gönderileriniz için KDV iadesi talebinde bulunabilirsiniz.
Mikro İhracat işlemlerinde bedellerin tamamının tasarrufu serbesttir (6.11.2018 Tarihli TCMB İhracat Genel Tebliği Madde 22)
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) nedir?
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “Hava Kargo Acentesi” olarak yetkilendirilmiş olan operatörler tarafından İthalat ve ihracatta elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır. Gümrük müşavirleri ETGB düzenleyemezler. (28.01.2010 Tarihli Gümrük Genel Tebliği No 1 Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı Firmalarına Dolaylı Temsil Yetkisinin Tanınması Hakkında / 20.07.2011 Tarihli Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 3 Nolu Tebliğ Madde 2)
Bedelli ihracat işlemlerimi gümrük müşavirliği firması ile yapmam gerekir mi?
Gümrük müşavirliği firmaları detaylı beyan yapabilecekleri için ETGB düzenleyemeceklerdir. ETGB beyanları, sadece Ulaştıma Bakanlığı Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “Hava Kargo Acentesi” olarak yetkilendirilmiş olan operatör yetkisine sahip ekspres taşıyıcı firmalar tarafından düzenlenebilmektedir.
Mikro İhracat gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için hangi evrakları hazır etmem gerekli?
İş Emri
Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
Maliye onaylı faturanın aslı
Türkçe faturayla tutarlı olan İngilizce fatura (Yurtdışı için)
Gönderim Mikro İhracat limitlerini geçtiği zaman ne yapmam gerekiyor?
Mikro ihracat sınırı merak edilen konulardan bir tanesidir. İhracat olarak, Gümrük Müşavirliği firması aracılığı sayesinde detaylı beyan ile işlem yapılması gerekmektedir.
Limit dahilinde bulanan ihracatımı Mikro İhracat ile yollama şansım var mı? Örn: Tamire yollanan bir parça vb.
Mikro ihracat çerçevesi altında yalnızca kat-i ve satış amaçlı olmak üzere ihracatlar yollanabilir. Farklı rejim gerektiren; kapsama dışında tutulacak olan ihracatlar arasında tamire gönderilen eşya ve hariçte işleme gibi örnekler yer alır. Bu rejimlerle çıkış yapacak olan eşyalarda Gümrük Müşavirliği firmalarıyla detaylı beyan ile çıkış yapılması gereklidir.
Mikro İhracat ile çıkış yapan gönderilerim için gümrükleme ile ilgili bir masraf var mı?
Mikro ihracat yolu ile çıkış yapan gönderiler için Gümrük Müşavirlik Hizmet Bedeli ile İhracat Ambar Ücreti alınmaz.
Mikro ihracat ile çıkış yapmakta olan gönderilerde İhracatçılar Birliği ücreti ödenir mi?
Birlik onayı gerektirmeyen ETGB ile mikro ihracatlarda, bu işlem yapılmaz ve herhangi bir ücret ödenmez.
İhracat yaptığımı nasıl kanıtlayacağım?
ETGB ile Mikro ihracatlarda KDV nüshası vb. gibi basılı beyannameler ve evraklar bulunmamaktadır.
Mikro İhracat KDV iadesi nasıl alınır?
ETGB sistemi kullanılıp gerçekleştirilmekte olan mikro ihracat işlemlerinden sonra KDV iadesi alınması için ETGB sorgu numarası verilip KDV iadesi kolay bir şekilde alınır.
Mikro İhracat Gönderilerimize ait KDV İadesini Alabilmek Mümkün mü?
Mikro ihracat gönderilerine ait KDV iadesi alabilmek için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine verilecek olan dilekçe ekinde aşağıda yer alan eklerinde verilmesi gerekmektedir.
Gümrük tarafından elektronik ortamda onaylanan ve VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemine aktarılan ETGB ‘nin çıktısı (ETGB dökümünün alınamadığı durumlarda, düzenlenen beyannameye ilişkin bilgileri içeren bir yazı ilgili ETGP yi düzenleyen kargo şirketi tarafından sağlanır.)
Mikro İhracat için düzenlenen satış faturalarının fotokopisi veya listesi
Mikro İhracatın yapıldığı aya ait indirilecek KDV listesi ile ihraç edilen malların satın alınmasında ve/veya üretilmesinde ödenen katma değer vergisini gösterir hesaplamaların olduğu tablo
Bu dilekçe ve ekleri ile birlikte vergi dairesine başvurarak KDV iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bu noktada, ETGB ile yapılan ihracatta gümrük teyitleri hemen alınamadığı için gecikmeler olabilir.
Maliye Bakanlığı, bu gecikmelerde KDV iadesinin de gecikmemesi için, teyidi alınan bölümün KDV iade sürecinin başlatılmasına izin verir. Yalnızca teyidi alınmış olan KDV iadeleri alınarak, teyidi gecikmiş olan ETGB İhracat KDV’leri teyid tamamlandığında alınır.
Mikro ihracat faturası nasıl kesilir? Mikro ihracat e-arşiv fatura nasıl kesilir?
Kesilecek olan fatura işlemlerinde eğer ki kişi e-arşiv kullanıcıysa e-arşiv faturası kesilir, kullanıcısı olmadığı durumlarda da kağıt ortamında fatura kesilir.
Alıcısı tarafında teslim alınmayan malları geri yurda getirebilir miyiz?
Evet, mallarınızı yurda geri getirebilir, resmi olarak stoklarınıza yeniden yazabilir ve satabilirsiniz.
Alıcısı tarafından teslim alınmayan ürünleri yurtdışında imha edebilir miyiz?
Evet, bazen alıcısı tarafından teslim alınmayan ürünlerin yurda geri getirme maliyeti ürün bedelinden daha yüksek olabilmektedir.
Alıcısı tarafından teslim alınmayan ürünleri yurtdışında başka müşterilere satabilir miyiz
Evet, yasal prosedürler yerine getirilmek şartı ile alıcısı tarafından teslim alınmayan ürünlerinizi yine yurtdışında başka müşterilere de satma imkânı bulunmaktadır.
Mikro İhracatla yurtdışına sattığımız ürün/mal bedellerini yurda nasıl getireceğiz?
Mikro ihracat yapan firmaların ürün bedellerini istedikleri gibi tasarruf etme hakkı bulunmaktadır. Mikro ihracata özel, diğer ihracat işlemlerinden farklı olarak ürün bedellerinin yurda getirilmesi ve bankada bozdurulması, beyan edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Comentários